Sunday, January 16, 2011

Azan berkumandang di masjid2,jangan kelam kabut.

Isu azan di masjid kg Kerinci.Ingatan saya pada saudara2,adik kakak janganlah penik.Kalau yang bernama 'kebenaran' itu sudah pasti ianya tak menakutkan sesiapa.

Baca balik,rujuk balik hadis2 nabi,minta nasihat orang2 yg berilmu dlm agama.Bagaimana agaknya Nabi Muhammad mengeluarkan nasihatnya pada seseorang yg membaca alQuran dengan kuat dlm masjid(waktu itu tak ada pembesar suara) jangan ganggu orang lain yg berbagai2 keadaan mereka dan cara mereka untuk mendekatkan diri pada Allah.Itu dlm masjid.

Walau bagaimanapun azan dengan pembesar suara hanyalah harus.Janganlah abg2 dan pakcik2 kita menunjuk perasaan yg menampakkan bahawa anutan kita adalah sesuatu yg golojoh.Sabarlah pada sesuatu perkara yg berkaitan dengan menyeru kepada kebaikan.Saya rasa amat jelas ada hadis tentang itu.

Teguran ini hendaklah ditimbang2 dan difikir2kan untuk kebaikan semua.Islam itu perkara benar jangan pula tindakan kita dilihat boleh mengikis kepercayaan tentang perkara benar ini.Harapan saya pada imam2 dan orang2 yg selalu mendampingi masjid teruskanlah segala usaha dakwah  yg selama ini sudah berjalan dengan eloknya.Akhir kata saya memohon maaf sekiranya kata2 saya boleh melukakan.Salam

No comments:

Post a Comment